Gezongen Metten van Lebuinus

Aanstaande zondag wordt een uniek concert gegeven waarbij Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen de Metten van Lebuinus uitvoeren. Deze unieke uitvoering vindt plaats in de Lebuinuskerk en past geheel bij de viering van Deventer 1250 jaar.

Want 1250 jaar geleden, namelijk in 768 kwam de Angelsaksische missionaris Lebuinus naar Deventer en omgeving met zijn missie het geloof te verkondigen. Echter duurde deze missie maar vijf jaar. Toch heeft zijn bekeringwerk zo’n grote impact gehad voor de stad dat hij al spoedig de patroonheilige van Deventer werd. In de 11e eeuw werd zijn gebeente overgebracht naar de toen pas gebouwde Lebuinuskerk. Voor die gelegenheid is het officie van Sint-Lebuinus gecomponeerd. Daarvan zijn de Metten het indrukwekkendste gedeelte, deze gezangen staan opgetekend in het 12e-eeuwse Antiphonale van Utrecht. Wie de componist is van deze gregoriaanse gezangen is onbekend, zoals meestal in de Middeleeuwen.

De ‘Metten’ zijn van oorsprong nachtelijke gezangen van de monniken in de kloosters. Ze heten ook we ‘nocturnen’, dat nachtwaken betekent. Van alle gebedsuren in de kloosters duren de metten het langst. Ze bestaan uit drie nocturnen. Elke nocturne bestaat uit psalmen, antifonen, responsories en lezingen. De metten beginnen met een openingsgezang (invitatorium) en een hymne, en eindigen met het ‘Te Deum’.

Stan Hollaardt, dirigent van de Schola Cantorum Karolus Magnus, heeft het handschrift op vierkante gregoriaanse noten gezet en het ritme van de gezangen erbij genoteerd. Onder zijn leiding zijn de Metten in verkorte versie ingestudeerd. Het concert wordt georganiseerd door Stichting Lebuinusconcerten. Mis deze kans niet en kom voor deze unieke uitvoering naar de magistrale Lebuinuskerk!

Praktische informatie:
Het concert is op 18 november 2018, van 16.30 – 17.30 uur in de Lebuinuskerk.
Toegangsprijs € 12,50 per persoon. Kaarten verkrijgbaar via: www.lebuinuskerk.nl

Delen:
Facebook
Facebook