Bijzondere voorfilm tijdens Film op de Brink

Deze 14e editie van Film op de Brink wordt dit jaar extra bijzonder. In het kader van Deventer 1250 jaar en in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Eye Film museum wordt er iedere avond een korte film vertoond van het bezoek van koningin Juliana aan Deventer in 1958. Deze unieke film geschoten door Alex Roosdorp in kleur laat zien hoe de koningin wordt onthaald door enthousiaste schoolkinderen op het Grote Kerkhof. Wie weet zie jij jezelf terug op groot doek!

Film op de Brink is een jaarlijks terugkerend evenement, die gratis toegankelijk is. Drie zomeravonden worden films vertoond op stadsplein de Brink. Bezoekers kunnen plaatsnemen op een stoeltje, zelf een stoeltje meenemen of neerstrijken op een van de terrassen. De films beginnen om 21.15 uur. Programma:

Donderdag 23 augustus: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Winnaar van twee Oscars en twee Golden Globes. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is een donker en komisch drama van Martin McDonagh. Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes een gedurfde stap.

Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp gericht aan het gerespecteerde politiehoofd, William Willoughby. Wanneer politieagent en tweede in lijn Dixon, een onvolwassen moederskindje met een voorliefde voor geweld, erbij betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en Ebbing’s ordehandhaving alleen maar heftiger.

Vrijdag 24 augustus: C’ est la Vie!
De nieuwste film van de regisseurs van Intouchables. Max runt al 30 jaar een cateringbedrijf en heeft zodoende honderden feesten en partijen georganiseerd. Zo ook de bruiloft van Pierre en Helena, die trouwen in een prachtig 17e -eeuws kasteel.

Max heeft een heel team van bedienden, koks en afwassers samengesteld, het koppel geadviseerd over een fotograaf, de band gereserveerd, de bloemen geregeld. Met andere woorden: alle ingrediënten om het feest tot een succes te maken zijn aanwezig. Tot een paar onfortuinlijke tegenslagen roet in het eten gooien en elk moment van geluk in chaos overgaat. Lukt het Max’ team datgene te doen waar ze allemaal goed in zijn: het geven van een waanzinnig feest?

Zaterdag 25 augustus: Bankier van het Verzet
Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld waarvan een deel is opgenomen in Deventer!

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

Film op de Brink wordt georganiseerd door filmhuis De Keizer. Met dank aan dEVENTer en Historisch Centrum Overijssel. Film op de Brink wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Deventer, VVV Deventer, Fonds Evenementen Binnenstad, Deventer 1250 en Eye Filmmuseum.

Delen:
Facebook
Facebook