Beeldende kunst in de vorm van illustraties bestaat al zolang mensen het weten. Het is door de tijd heen behoorlijk geëvolueerd, maar gaat terug tot het eerste bestaan van het menselijk leven. Illustratieve kunst heeft zo altijd al deel uitgemaakt van het leven van een groot aantal mensen en heeft met al haar emoties zo wereldwijd ook veel inspiratie verspreid. Dus ook in Deventer!
Het is moeilijk om te bedenken hoe het leven zonder kunst zou zijn. Zonder illustratieve kunst zou het leven er volgens sommigen zelfs drastisch anders uitzien.
Wat is een illustratie?
Een illustratie is een visualisatie die door een kunstenaar is gemaakt. Het doel van elke illustratie is om informatie weer te geven. Dit kan in de vorm van een tekening, een foto, een collage, et cetera zijn. Het maakt niet uit hoe het precies tot stand komt. Zolang het maar haar doel behoudt: feiten en details visueel weergeven.
Wat is een digitale illustratie?
Een digitale illustratie wordt gedefinieerd als elke creatieve praktijk die, als een essentieel onderdeel van het artistieke proces, digitale technologie gebruikt. Net als het traditionele illustreren biedt het meerdere media en stijlen die kunstenaars kunnen gebruiken om zichzelf uit te drukken.
Dit digitaal illustreren maakt daarbij gebruik van allerlei technieken die niet alleen kenmerkend voor hun creatieve expressie zijn. Maar is ook voortdurend in ontwikkeling en bovendien bijzonder radicaal in de manier waarop deze wordt geproduceerd, gedistribueerd en bekeken. Denk bijvoorbeeld maar aan de uiterst controversiële AI kunst van dit moment.
Het belangrijkste verschil tussen traditioneel en digitaal illustreren
Hoewel het digitaal illustreren zonder twijfel een grote vooruitgang heeft geboekt, is het nog steeds een nieuw concept en kan het nog steeds worden verbeterd ten opzichte van de traditionele vorm. Maar zodra illustratoren met digitale kunst een veel gedetailleerder beeld kunnen creëren, zal het net zo geweldig zijn als tekenen of schilderen.
Als je bijvoorbeeld dicht bij een schilderij komt, dan kun je de penseelstreken en andere kleine details zien. Maar bij digitale kunst is het, als je dichterbij komt, enkel van veel pixels gemaakt en toont dus niet zo veel details.
De transformatie van traditioneel naar digitaal illustreren
De evolutie van het illustreren in het digitale tijdperk waarin we leven heeft aanzienlijke veranderingen teweeggebracht in de manier waarop we kunstwerken creëren, delen en consumeren.
De traditionele illustratietechnieken zijn nog steeds bijzonder waardevol, maar alle digitale hulpmiddelen hebben het zoveel gemakkelijker gemaakt om efficiënt allerhande complexe ontwerpen te maken.
De social media heeft illustratoren bovendien een wereldwijd platform gegeven om zowel al hun werk te showen, Als met potentiële klanten in contact te komen en met andere kunstenaars samen te werken.
De toekomst van illustreren is daarom ook behoorlijk spannend te noemen en we kunnen niet wachten om te zien hoe technologie deze kunstvorm blijft beïnvloeden. Iets wat ongetwijfeld ook voor de vele illustratoren in de Deventer omgeving geldt.
Illustratoren in Deventer
Er zijn diverse illustratoren in Deventer die met succes digitaal en traditioneel illustreren. We noemen er hieronder vijf op:
Edo Draaijer. Hij vertaalt allerlei boodschappen naar krachtige beelden. Het maakt niet uit of het hier om een karikatuur, illustratie, 3D-animatie of grafisch ontwerp gaat. Edo werkt op dit moment als designer, concept bedenker & illustrator bij The Unemployed Chefs in Deventer.
Claudia Tigchelaar. Claudia maakt zowel in opdracht als voor haarzelf (educatieve) illustraties en realistische kunstwerken. Ze werkt met verschillende traditionele technieken, maar is sinds 2020 ook met digitale technieken begonnen. Je kunt hier haar professionele website bekijken.
Renze Koenes. Renze is volgens een eigen omschrijving een actief kunstenaar, die zijn tijd verdeelt tussen het tekenen en schilderen, het maken van muurschilderingen en prentkunst, plus lesgeven aan de Jan des Bouvrie Design Academie in Deventer. Via zijn eigen website zijn voorbeelden van zijn werk te vinden.
Andra de Vlieger. Andra is een freelancer uit Deventer die in design, illustratie en animatie gespecialiseerd is. Ze werkt ook als freelance Art Director bij Mynd, een internationaal animatiebedrijf, waarvoor ze onder meer storyboards ontwerpt en aan de stijlontwikkeling voor animaties en e-learning werkt. Je vindt enkele voorbeelden van werk op de website van haar pseudoniem: Stutpak.
Frederick van de Bunt. Frederick is als ingenieur, Bachelor of Art & Technology afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en is gespecialiseerd in Game Design & Development. Ook wel beter bekend als ‘de tekenaar van weleer’ is hij een illustrator van bordspellen en conceptueel designer voor de entertainment industrie. Je vindt meer informatie op deze website.
Zelf als illustrator in Deventer aan de slag gaan
Als je door dit allemaal gelezen te hebben ook zeer geïnteresseerd bent geraakt in het gaan illustreren op locatie in Deventer. Kijk dan zeker even op de website van de illustrator Anke Bits om te leren tekenen. Je vindt via deze link zonder meer fraaie voorbeelden van haar werk. We wensen je alvast veel succes!