Geschiedenis van Deventer verbeeld in klei

In Architectuurcentrum Rondeel staat de geschiedenis van 16 oude, Deventer stadspanden centraal. Het gaat onder andere om iconische panden zoals De Waag, de Munttoren en De Bergkerk, maar ook de Sociëteit “De Hereeniging,” de Rozijnenkorf en de oude stadsmuur worden belicht. 

De keramische werken zijn gemaakt door de inwoners van Deventer ter ere van het Deventer 1250 jarig bestaan van. Daarvoor werd o.a. zelf klei gedolven aan de IJssel. in een expositie bij Architectuurcentrum Rondeel. De expositie wordt feestelijk geopend op 8 november.

Keramist en beeldend kunstenaar Mechtild Paauwe verbeeldt samen met cursisten de geschiedenis van bijzondere stadspanden in Deventer klei, o.a. Museum De Waag, de Munttoren, de Bergkerk, Deventer en andere historische gebouwen. In Architectuurcentrum Rondeel worden alle kunstwerken en archieffoto’s gezamenlijk geëxposeerd.

Deventer Klei
De klei voor de beelden is door de kunstenares zelf uit de IJssel gewonnen en in een speciale procedure geschikt gemaakt voor gebruik. Onze lokale klei vertelt bij uitstek de geschiedenis van onze prachtige Hanzestad. Het is eeuwenlang de basis geweest voor het huidige Deventer; voor het bouwen van huizen en wijken, het ontwikkelen van de stad en de groei van gewassen om de stad heen. Zo is uiteindelijk de bruisende stad Deventer ontstaan die dit jaar haar 1250ste verjaardag viert.

‘Deventer klei maakt opnieuw geschiedenis’. tot  20 januari 2019
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur

 

Delen:
Facebook
Facebook