Hanzepersen Druk bij Deventer

De Bibliotheek Deventer en Deventer Verhaal organiseren gezamenlijk een aantal optredens in het kader van het thema ‘Deventer 1250 jaar’ in poëzie en literatuur. Dit thema sluit aan bij het jubileumjaar waarin de stad haar 1250 jarig bestaan viert.

In de Athenaeumbibliotheek vindt u de volgende optredens die afwisselend geïntroduceerd zullen worden door Ina Klaren, consulent de Bibliotheek Deventer en Garrelt Verhoeven, directeur Deventer Verhaal:

De Hanzepersen is een collectief van margedrukkers afkomstig uit het gebied rondom de IJssel met als middelpunt Deventer. Margedrukkers (in het Engels privat press) zijn drukkers die op ambachtelijke wijze met loden en houten letters, clichés, drukinkt, papier en met een handpers in een kleine oplage een drukwerk maken. Vakmanschap zonder winstoogmerk. De Hanzepersen telt voor dit project negen drukkers.

De dichters
Elke drukker zoekt zelf een passend gedicht, waarin het woord Hanze voorkomt, of dat gaat over de IJssel of Deventer. De volgende dichters hebben een gedicht over Deventer en/of de IJssel geschreven:

Arthur LavaEen date met Deventer
Jilles WaagmeesterDe Bokkingshang
Henk FrancinoEen GEESTelijke gast
Jan Terlouw – IJssel
Niels Klinkenberg – Ode aan Deventer, mijn Hanzestad
Wibo KostersIJsseldier
Johanneke ter StegeDeventer
Sjaklien EuwalsHolland Salland Hanze

Wibo Kosters, stadsdichter van Deventer, zal alle gedichten tijdens Poëziefestival het Tuinfeest op 4 augustus voordragen.

Deelnemende drukkers: Dick Berendes, Peter Duijff, Sjaklien Euwals, Henk Francino, Niels Klinkenberg, Maaike van der Meulen, Harm Noordhoorn, Doortje de Vries en Silvia Zwaaneveldt.

 

 

Delen:
Facebook
Facebook