Het wonder van frieswijck

Het wonder van Frieswijck vertelt het verhaal van Alijt Kuinredorf, die haar hond Tieske wil redden en daarom op bedevaart gaat naar Frieswijk. Ze reist met haar zus, een dienstmeisje en Danga, een zwarte slaaf. Aan een ketting voeren ze hem mee. Het verhaal speelt in 1470, een tijd waarin de bewoners van Deventer en omgeving nog nooit iemand met een donkere huid hadden gezien.

De mensen denken dat hij een demon is, of een duivelskind en zijn bang voor hem. Alijt heeft medelijden en wil hem helpen, maar dat valt nog niet mee. In Deventer is geen plaats in de herberg, dus ze trekken door naar Schalkhaar om de volgende dag door te reizen naar Frieswijk. Daar, in het weiland met de eikenboom, gebeurt dan bij het Mariabeeld een wonder waardoor Danga een vrij mens wordt. Maar eh… was het wel een wonder? De zus van Alijt heeft al snel door dat Maria verdacht veel hulp heeft gekregen van Alijt…

Dankzij dit verhaal leren we iets kennen van een voorbije tijd. Hoe een stad als Deventer aan straatnamen komt als Lange Bisschopsstraat en Papenstraat. Hoe de mensen uit Deventer altijd al vrijdenkers geweest zijn, hoe er sterke vrouwen leefden die een stempel drukten op de stad. Zo bezoeken Alijt en haar reisgezelschap in het verhaal de Broederenkerk, die zijn bestaan te danken heeft aan een Engelse prinses.

Alijt is weliswaar een verzonnen figuur, maar zij staat symbool voor iedereen die in de loop der eeuwen de bijzondere kracht heeft gevoeld van de stad Deventer én zijn omgeving, want tegelijkertijd is er de bijzondere plek die Frieswijk is en die eeuwenlang duizenden pelgrims trok. Het is prachtig dat juist deze voorstelling gespeeld zal worden in de nog altijd bestaande School van Frieswijk, op nog geen honderd meter van waar het allemaal gebeurde. Alle details vallen samen in dit ongelooflijke verhaal over het wonder van Frieswijk. Iedere bezoeker van de voorstelling zal na afloop de stad en haar omgeving met andere ogen bekijken.

Het Wonder van Frieswijck – een filmische vertelling met een multi-mediale aanpak
Verteller: John Gruter
Realisatie: Nachtzon Media B.V. Hilversum
Naar het gelijknamige boek van Thea Beckman

Data:
Zaterdag 3 november om 12:00 en om 15:00 uur.
Zondag 4 november om 12:00 en om 15:00 uur.
Entree: €5,-.
Locatie: School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar.

Delen:
Facebook
Facebook