Historische lezing

Deventer Verhaal/Museum De Waag en Archeologie Deventer heten u welkom voor de historische lezing ‘Deventer Boekenstad’ op donderdag 22 november om 20.00 uur in het Auditorium van het Stadhuis.

In deze historische lezing vertelt Suzan Folkerts over Deventer als belangrijkste boekenstad van de Lage Landen. Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten in schrift. Onder invloed van Geert Grote en de Moderne Devotie werden talloze manuscripten geschreven en ook de uitvinding van de boekdrukkunst werd in de Hanzestad snel nagevolgd. De eerste Deventer druk dateert al uit 1477. In de vijftiende eeuw beleefde de lokale boekcultuur een ware bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen.

Garrelt Verhoeven gaat in op de ontwikkelingen van Deventer als boekenstad vanaf de negentiende eeuw. Omstreeks 1900 telde Deventer nog maar een aantal kleine uitgeverijen, drukkerijen en boekhandels, die zich vooral richtten op de lokale en regionale markt. De voortschrijdende industrialisatie verleende ook het boekbedrijf een bredere horizon en een grotere dynamiek. Uitgeverij Kluwer groeide uit tot een concern van wereldformaat en in het kielzog daarvan ontwikkelde Deventer zich tot een brandpunt van de grafische industrie. Hoogwaardige drukkerijen als De IJsel en innovatieve bedrijven als Drukkerij Salland en de Nederlandsche Diepdruk Inrichting (tegenwoordig Roto Smeets) waren nationale koplopers. De grafische sector werd een van de belangrijkste werkgevers en verleende Deventer als vanouds de allure van een drukkersstad. De kiem van deze ontwikkeling werd gelegd in het vroege voorjaar van 1891, toen Æbele Kluwer met zijn gezin op het station van Deventer uit de trein stapte.

Garrelt Verhoeven
Is directeur van Deventer Verhaal, de erfgoedorganisatie die Museum De Waag en het Speelgoedmuseum beheert. Hij was eerder hoofdconservator bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en hoofd van de divisie Roerend Erfgoed & Cultuur van de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

Suzan Folkerts
Is conservator van de Athenaeumbibliotheek, onderdeel van de Bibliotheek Deventer. Zij promoveerde in 2010 op de handschriftelijke overlevering van het middeleeuwse heiligenleven van Christina de Wonderbare en werkte daarna als onderzoeker naar middeleeuwse bijbelvertalingen bij de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.

Praktisch:
Donderdag 22 november 2018, in het Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1 Deventer.
De lezing begint 20.00 uur en duurt ruim een uur.
Inloop en koffie vanaf 19.45 uur, gratis toegang en reserveren is niet mogelijk.
capaciteit: 100 plaatsen.

Lezingenreeks
De lezing is de derde in de historische lezingenreeks van negen lezingen in het seizoen 2018-2019. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

Delen:
Facebook
Facebook