1250 jaar Deventer

Geschiedenis

Al in het jaar 768 bouwde een Angelsaksische missionaris een houten kerkje aan de oevers van de IJssel. Deze missionaris droeg de naam Lebuïnus. Met de komst van Lebuïnus werd de fundering van de stad Deventer gelegd.

In 2018 is het precies 1250 jaar geleden dat Deventer werd gesticht. En dat mag gevierd worden! Deventer is één van de oudste steden van ons land. In die 1250 jaar is er veel veranderd. De eens zo kleine nederzetting aan de IJssel groeide uit tot een Hanzestad, boekenstad en tegenwoordig ook evenementenstad met internationale allure. En het kerkje? Dat is nu de Grote of Lebuinuskerk die zo kenmerkend is voor de Deventer skyline.

Jubilea in Deventer
Niet alleen de stad viert een jubileum in 2018, veel organisaties binnen de gemeente Deventer bereiken dit jaar ook een bijzondere mijlpaal. Klik hier voor een overzicht van alle jubilea in de gemeente Deventer.

Websites
Meer weten over de geschiedenis van Deventer? Surf naar:
www.stadsarchiefdeventer.nl
Informatie over de Angelsaksische missionaris Lebuïnus:
www.heiligen.net
Deventer is een handelsstad. Lees meer over de Deventer markten:
www.deventermarkten.nl
Tijdlijn (canon) Deventer
www.entoen.nu

Leestip: ‘De Afstammeling’ geschreven door Deventenaar Almar Otten. In het kort: ‘De Da Vinci Code aan de IJssel. Een gedurfde mix van historische feiten over Deventer en eigentijdse thrillerelementen.’