Frisse energie en verbondenheid, dankzij jubileumjaar

Deventer 1250 bereikt een breed en divers publiek met grote en kleine activiteiten

Organisatie van Deventer 1250 van kijken tevreden terug op de organisaties van het jubileumjaar. In een korte tijd is er veel werk verzet. De organisatie kreeg op 29 maart 2017 te horen dat de gemeente €500.000,- wilde vrijmaken voor de viering van het jubileum jaar. Vanaf dat moment is de organisatie plannen voor het programma van Deventer 1250 gaan ophalen bij de bewoners en organisaties van de gemeente en hard aan de slag gegaan om het bedrag van de gemeente minimaal te verdubbelen. “Wij hebben bewezen als gemeente van 100.000 inwoners dat we met beperkte middelen kunnen komen tot een plus-programma. We zijn er in geslaagd het menselijk kapitaal van Deventer maximaal in te zetten”, aldus Harry Webers, Voorzitter VVV Deventer.

Programma
Het motto van Deventer 1250 jaar luidde: ‘Met de bouwstenen uit het verleden, bouwen we aan het Deventer van nu en de toekomst’

De keuze van de programmaonderdelen zijn gemaakt op basis van het motto Deventer 1250 jaar, goede spreiding betreffende inhoud, locatie in de gemeente, cofinanciering en de jaarkalender.

“Als ik terug kijk naar 2018, dan is het ons gelukt om samen met heel veel verschillende Deventenaren een divers programma neer te zetten, “aldus Mano Scherpbier projectcoördinator Deventer 1250.
“Er zijn meer dan 100 activiteiten georganiseerd met een dikke 300.000 bezoekers. Hier zaten grote events tussen zoals het bouwen van de kartonnen kerken, waar 60.000 mensen op af zijn gekomen en 3000 mensen actief hebben meegebouwd. De grootse opening met vuurwerk aan de IJssel met meer dan 10.000 bezoekers en 4 dagen muzikaal feest tijdens de Grote Kick off met onder andere Anouk, De Jeugd van Tegenwoordig, Jaman en Jannes waar dik 13.000 bezoekers op afkwamen. Ook waren er vele kleine activiteiten zoals de Lebuïnus kinderfietstochten van Tingeling, waar maximaal 10 kinderen per keer aan konden deelnemen. Of Grims Papieren Theater over de geschiedenis van Deventer met maximaal 20 bezoekers per voorstelling. ”

Deventenaren
Eén van de opdrachten van de gemeenteraad luidde: “Deventer 1250 moet voor en door Deventenaren georganiseerd worden.” Aan deze opdracht is meer dan voldaan. Bijna 70% van het programma van Deventer 1250 was volledig gericht op de Deventenaren, maar ook vooral met Deventenaren. Goede voorbeelden hiervan zijn de Beeldbijbel waar meer dan 800 Deventenaren aan mee hebben gewerkt en waarvan 5000 exemplaren verkocht zijn. Of de 150 dames en heren van Voorstad Verbindt die in het pinksterweekend de gehele Brink en de Waag met hun rood gele breiwerk hebben versierd

Frisse energie en vernieuwde trots
“We kunnen het jaar 1251 met gepaste trots en energie in gaan. Deventer staat nog meer op de kaart dan voorheen”, aldus Hein te Riele, directeur VVV Deventer.

Deventer 1250 heeft er mede voor gezorgd dat de stad nu in de media en de toeristenbranche bekend staat als een van de oudste steden van Nederland. Veel landelijke media hebben aandacht gegeven aan de evenementen, het jubileumjaar, maar vooral aan Deventer. Er is mede dankzij de viering van het jubileumjaar een vernieuwde trots onder de bewoners, ondernemers en andere betrokken ontstaan. Dit zorgt voor een frisse energie voor de toekomst.

Delen:
Facebook
Facebook