Metten van
Sint-Lebuïnus

De Lebuinusmetten zijn in de 12e eeuw speciaal voor de feestdag van deze heilige gecomponeerd. De meeste gregoriaanse gezangen zijn in de middeleeuwen gecomponeerd door muzikale monniken, waarvan we de naam niet weten.

Sint-Lebuïnus, afkomstig uit Engeland, kwam in 768 naar Deventer en omgeving om er het geloof te verkondigen. Zijn missie duurde maar vijf jaar. Toch heeft zijn bekeringswerk zo’n grote impact gehad voor de stad dat hij al spoedig de patroonheilige van Deventer werd. In de 11e eeuw werd zijn gebeente overgebracht naar de pas gebouwde Grote kerk. Voor die gelegenheid is het officie van St.-Lebuïnus gecomponeerd. Daarvan zijn de metten het in drukwekkendste gedeelte. Wie de componist is van deze gregoriaanse gezangen is onbekend, zoals meestal in de Middeleeuwen. Ze staan opgetekend in het 12e-eeuwse Antiphonale van Utrecht. Stan Hollaardt, dirigent van de schola Cantorum Karolus Magnus, heeft het handschrift op vierkante gregoriaanse noten gezet en het ritme van de gezangen erbij genoteerd. Onder zijn leiding hebben de zangers het zangrepertoire ingestudeerd. 

Wat zijn metten?
De van oorsprong nachtelijke gezangen van de monniken in de kloosters worden ‘metten’ genoemd. Ze heten ook we ‘nocturnen’, dat nachtwaken betekent. Van alle gebedsuren in de kloosters duren de metten het langst. Ze bestaan uit drie nocturnen. Elke nocturne bestaat uit psalmen, antifonen, responsories en lezingen. De metten beginnen met een openingsgezang (invitatorium) en een hymne, en eindigen met het ‘Te Deum’. De Schola Cantorum Karolus Magnus
 uit Nijmegen zal de metten in een verkorte versie uitvoeren.

Metten
Locatie: Grote of Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 38
Datum: 18 november
Aanvang: 16.30 uur

De kaarten kosten € 12,50 en kan je online hier kopen

 

Delen:
Facebook
Facebook