Vier dagen feest tijdens de opening

Van 27 tot en met 30 september biedt de fonkelnieuwe bibliotheek aan de Stromarkt een bomvol programma aan. De bibliotheek in hartje Deventer brengt de markt terug naar de plek. Aan de stromarkt werd vroeger stro verhandeld, nu is dat kennis en inspiratie, want de bibliotheek, blijft natuurlijk gewoon de bibliotheek, vanaf 27e kan je de boeken weer inleveren, uitzoeken en uitlenen aan de Stromarkt.

Maar eerst die ontdekkingsdagen eind september, deze staan in het teken van feestelijke en inspirerende activiteiten voor jong en oud. Het publiek kan actief meedoen om de bibliotheek te ontdekken, maar zelf op onderzoek uitgaan kan ook. Op de zogenoemde Makerspleinen kan een ieder die dat wil aan de slag, alle pleinen hebben een andere focus.

Zo is het Marktplein op de begane grond de plek voor ontmoeting en debat. Hier vertellen Deventenaren elkaar hun bijzondere verhaal in ‘Dit is mijn leven’ en treden diverse koren op.

Spelend leren en lezen voor kinderen is de focus van het Speelplein op de eerste verdieping. Kinderen gaan op yoga-avontuur met een prentenboek, leren schrijven als een monnik en maken met krijt, stift en oude boeken gedichten in een kunstwerk. Er worden verhalen voorgelezen en er wordt muziek gemaakt. En speciaal voor de opening is er een mini-escaperoom van Dummie de Mummie. Anthony Kleinepier maakte een speelkunstwerk; een Nederlands rivierenlandschap met rietstengels, dijken en water. Je kunt erin spelen, liggen of zitten, want dat mag allemaal.

Op dezelfde verdieping is het basisplein te vinden dat gericht is op het ontwikkelen van basisvaardigheden als taal, rekenen en internetten. Tijdens de opening zijn er taalspellen, kun je samen je levensverhaal schrijven en oefenen achter de computer met de basis van internet.

Het Innovatieplein is op de bovenste verdieping. Daar kun je 21e eeuwse vaardigheden opdoen zoals programmeren en ze gelijk inzetten als je aan de slag gaat met innovatieve machines. Je kunt een naambordje ontwerpen en lasersnijden, leren programmeren met Makey Makey, een tas bedrukken met de vinylpers of kennis maken met robotica door de Ozobot.

In de kelder van het gebouw zijn het theater en de huiskamerbioscoop te vinden. Daar zijn verschillende theater- en muziekvoorstellingen zoals ‘Hakim op z’n best’, ‘Hieronymus Haakmat’ en ‘La Victoire en Chantant’. Elke dag draaien er verschillende films in de bioscoop.

Ook zijn er alle dagen rondleidingen en staan medewerkers en vrijwilligers klaar om uitleg te geven. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekdeventer/opening

Delen:
Facebook
Facebook