Ontdek de nieuwe bibliotheek van Deventer Boekenstad

De fonkelnieuwe bibliotheek aan de Stromarkt in hartje Deventer opent haar deuren voor publiek op 27 september. Tot en met zaterdag 30 september staat de nieuwe bibliotheek in het teken van ontdekken, uitproberen en meedoen. Kom in dezer dagen gratis kennismaken en ontdek wat de bibliotheek, die gevestigd is op Stromarkt 18, allemaal te bieden heeft.

De ontdekdagen staan in het teken van feestelijke en inspirerende activiteiten voor jong en oud. Iedereen kan actief meedoen en zo de bibliotheek ontdekken. Zelf op onderzoek uitgaan kan ook. Volg het boekenspoor van papieren en digitale boeken en het erfgoed van de Athenaeumbibliotheek door de hele bibliotheek. Liever in alle rust genieten? Bezoek dan de stilteruimte in de historische Proosdij, de sfeervolle binnentuin of het dakterras met uitzicht over Deventer.

Tijdens de openingsdagen heeft de bibliotheek een bomvol programma. Er valt door het hele gebouw van alles te beleven, vooral op de vier pleinen waarvan elk een andere focus heeft.

Het Marktplein op de begane grond is de plek voor ontmoeting en debat. Hier vertellen Deventenaren elkaar hun bijzondere verhaal in ‘Dit is mijn leven’ en treden diverse koren op.

Spelen, leren en lezen is de focus voor het Speelplein op de eerste verdieping. Kinderen gaan op yoga-avontuur met een prentenboek, leren schrijven als een monnik en maken met krijt, stift en oude boeken gedichten in een kunstwerk. Er worden verhalen voorgelezen en er wordt muziek gemaakt. En speciaal voor de opening is er een mini-escaperoom van Dummie de Mummie. Anthony Kleinepier maakte een speelkuntwerk; een Nederlands rivierenlandschap met rietstengels, dijken en water. Je kunt erin spelen, liggen of zitten, want dat mag allemaal.

Op dezelfde verdieping is het Basisplein te vinden dat gericht is op het ontwikkelen van basisvaardigheden als taal, rekenen en internetten. Tijdens de opening zijn er taalspellen, kun je samen je levensverhaal schrijven en oefenen achter de computer met de basis van internet.

Het Innovatieplein is op de bovenste verdieping. Daar kun je 21e eeuwse vaardigheden opdoen zoals programmeren en ze gelijk inzetten als je aan de slag gaat met innovatieve machines. Je kunt een naambordje ontwerpen en lasersnijden, leren programmeren met Makey Makey, een tas bedrukken met de vinylpers of kennis maken met de robotica door de Ozobot.

In de kelder van het gebouw zijn het theater en de huiskamerbioscoop te vinden. Daar zijn verschillende theater- en muziekvoorstellingen zoals ‘Hakim op z’n best’, ‘Hieronymus Haakmat’ en ‘La Victoire en Chantant’. Elke dag draaien er verschillende films in de bioscoop.

Ook zijn er alle dagen rondleidingen en staan medewerkers en vrijwilligers klaar om uitleg te geven. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekdeventer/opening

Nog steeds bibliotheek
De bibliotheek is ook gewoon open voor alledaags gebruik. De leestafel is beschikbaar voor het lezen van de actuele kranten. er zijn ruim 400 werkplekken. Internet is weer helemaal gratis op de publiekspc’s. Koffie en iets te eten is te bestellen bij horeca Oscar. En natuurlijk de boeken, die kun je vanaf de 27e weer inleveren, uitzoeken en uitlenen op de nieuwe locatie.

Delen:
Facebook
Facebook