Oogstfeest lettele

Alhoewel Lettele pas sinds 1999 formeel bij de gemeente Deventer hoort, hebben het dorp met de ommelanden uiteraard al een eeuwenlange relatie met de Hanzestad. De boter, eieren, de rogge, het boekweit, het varkensvlees, het hout voor de bakovens in de stad, het kwam vaak uit Lettele. Deventer stedelingen en geestelijken hadden er op hun beurt grond:  het zangkoor van de Lebuïnuskerk in Deventer bezat twee stukken grond voor akkerbouw: Groot Koorkamp en Klein Koorkamp. Vandaar dat het huidige gebied dat nu Lettele wordt genoemd lange tijd  met  ‘Op de Koerkamp’ werd aangeduid en tot op de dag van vandaag zijn Groot  en Klein Koerkamp (met allerlei varianten) niet alleen namen van boerderijen, maar van een flink aantal Lettelenaren. 1250 jaar Deventer is dus ook 1250 jaar Lettele.

Op de Koerkamp: 1250 jaar Deventer-Lettele
Dat wordt gevierd met een oogstfeest op 15 september Deventer in de dorpsboomgaard. Met een maaltijd voor zo’n 125 Lettelenaren, bereid met verse Lettelse producten. Deze mensen hebben zich alvorens dit programma aangemeld.  Popkoor Sh’Boom  uit Deventer zal voor de muzikale omlijsting zorgen. Voorafgaand aan de maaltijd hebben voedselproducenten uit de buurt –  zowel hobbymatig als professioneel – de gelegenheid krijgen zich te presenteren. Inclusief demonstraties en workshops.

Na het succes van vorig jaar houdt de werkgroep Dorpsbongerd Lettele samen met damessociëteit CUP L opnieuw een oogstfeest in combinatie met een groots diner in de dorpsbongerd. Op de hoek van Oerdijk en Schotwillemsweg kan iedereen ongedwongen genieten van muziek, hapjes, drankjes en gezelligheid in een landelijke sfeer. Het oogstfeest staat dit jaar in het teken van Deventer 1250. De organisatie heeft een link gelegd tussen Deventer en ‘Op de Koerkamp’. Boter, eieren, rogge, varkensvlees en hout voor bakovens in het Bergkwartier kwamen vroeger vaak uit Lettele. De kerkkoren van de Lebuinuskerk uit Deventer hadden op hun beurt grond in deze omgeving: Groot en Klein Koorkamp. Daarom zal het popkoor Sh’boom uit Deventer een optreden verzorgen tijdens het oogstfeest. Ook is het More Music Orkest van de partij voor nog meer sfeervolle muziek.

Groente, fruit, maar ook koks en andere helpers gezocht
Voor het dorpsdiner gaan veel vrijwilligers aan de slag om in korte tijd grote hoeveelheden soep koken, heerlijke salades maken van groente en fruit uit de moestuin. Wie in zijn of haar moestuin een overschot heeft aan groenten of fruit, laat het weten. De vrijwilligers kunnen er vast iets lekkers van maken voor het dorpsdiner. De voorbereiding is een hele klus. Vind je het leuk en gezellig om  zelf mee te helpen met koken? Dan is dit je kans! Meld je aan bij Michiel Bussink: sesam@antenna.nl. Bovendien zoekt op organisatie vrijwilligers die willen meehelpen bij het opbouwen en opruimen van het terrein. Neem bij interesse contact op met Victor Munster: munstervictor@gmail.com .

Sfeervol en lekker lokaal

De Dorpsbongerd Lettele is een leerzame ontmoetingsplaats voor inwoners en kinderen. Informatieborden vertellen over de kenmerken van de fruitbomen. De Dorpsbongerd is vrij toegankelijk en er staan enkele bankjes. Tijdens het oogstfeest kunnen bezoekers in een ongedwongen sfeer kennismaken met de dorpsbongerd, elkaar ontmoeten en genieten van lokale etenswaren. Op de voedselmarkt vind je onder meer zuivelproducten, groente en fruit, honingproducten, molenbrood, eigengemaakte taarten en gebak, appelcider, Sallandse wijnen en boerenijs. Naast een sfeervol ingerichte bongerd is er gezellige livemuziek en een bar van café Spikker.

Organisatie
Het oogstfeest is een initiatief van de werkgroep Dorpsbongerd Lettele van Plaatselijk Belang Lettele en de Stichting Land & Keuken.
Voor meer informatie kunt u altijd een kijkje nemen op www.lettele.nl

15 september, van 15.00 – 20.00 uur
Locatie: Dorpsboomgaard te Lettele

Delen:
Facebook
Facebook