Programma

5 januari 2018
Opening

Op IJsselkade van De Welle was ’s avonds een groot festijn met muziek, licht- en vuureffecten. Er werd aan de rand van de IJssel uitgebeeld hoe destijds (in 768 dus) de monnik Lebu├»nius de IJssel overstak vanuit Wilp en op een zandduin aan de oostkant een kerkje stichtte.

Ambassadeur Rob Dekay van Deventer 1250 zong voor het eerst het lied ‘Tevreden‘ dat hij speciaal voor het jubileumjaar had geschreven.

Hele jaar 2018
Het Boek!

Het collectorsitem van 2018 is toch wel het Jubileumboek. Deze ‘Beeldbijbel’ is gemaakt voor en door Deventenaren.

Stadswandelingen

Elke dag (behalve zondag) was er een speciale Deventer 1250-stadswandeling. Het Gilde Deventer en de VVV organiseerden dat.

Januari t/m mei 2018
Tentoonstelling ‘1250 jaar Deventer Koek’

De naam Koekstad heeft Deventer niets voor niets gekregen. Al zes eeuwen lang wordt in de Hanzestad koek gebakken, verscheept (oa naar andere Hanzesteden) en geprezen. In Museum De Waag was een mooie expositie samengesteld: ‘Zes Eeuwen Houdbaar’.

In datzelfde museum was van juni tot en met september 2018 de tentoonstelling ‘Stromen door de Tijd’. Historische figuren leiden de bezoekers langs de hoogtepunten van de geschiedenis van Deventer.

Augustus/september 2018
De Grote Kick-Off

Omdat de slotmanifestatie niet is doorgegaan, is achteraf gezien de Grote Kick-Off op het Grote Kerkhof misschien wel het hoogtepunt van het jaar geweest. Burgerweeshuis, Saxion, VVV en Aventus stonden garant voor 4 dagen muziekconcerten. Jaarlijks is het de opening van het studiejaar, maar vanwege het jubileumjaar werd extra groot uitgepakt.

Er kwamen zo’n 13.000 bezoekers af op de optredens van:

  • De Jeugd van Tegenwoordig
  • Anouk
  • Groot Hollands met oa Jannes, Jaman en Samantha Steenwijk
  • Orkest van het Oosten
  • De Deventer zanger/ambassadeur Rob Dekay