Vloerwarming in Deventer en omstreken

We hebben het hier in dit artikel over een bijzonder oud gebruik van de mens die ook nu in Deventer en omstreken nog behoorlijk geliefd is. We hebben het over vloerverwarming.

Als je denkt dat Deventer (met dat herdenkingsjaar 2018) met zijn 1250 jaar al behoorlijk oud is. Laten we je dan vertellen dat het eerste vloerverwarmingssysteem waarschijnlijk in ongeveer 5000 voor Christus is uitgevonden!

De unieke ondol vloeren

Deze unieke verwarmde vloeren, die in het hedendaagse Noord-Korea werden ontdekt, werden rond het einde van de 19e eeuw tot de naam ‘ondol’ vloeren getransformeerd, wat ‘warme steen’ betekent.

Deze vloerverwarmingssystemen waren, omdat de mensen hier op de grond sliepen, van cruciaal belang in de strenge winters van het koude Korea. Het verhoogde met deze vloerwarmte ook de bloedcirculatie in hun benen en rug.

Sommige geleerden beweren zelfs dat de ondol systemen dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als Finse sauna’s en Japanse warmwaterbronnen.

De moderne vloerverwarming

We weten echter wel zeker dat de moderne mensen in Deventer en omstreken niet (meer) direct op de vloer slapen. Maar het hebben van een moderne vloerverwarming in je woning van Geraerds Vloerverwarming Deventer is desondanks bijzonder aangenaam te noemen.

Want een vloerverwarming leidt de warmte gelijkmatig door de hele kamer. In tegenstelling tot de nieuwerwetse radiator, waarbij de warmte van de radiator enkel richting het plafond stijgt, zal een hedendaagse ondol zowel de vloer als de lucht in de kamer aangenaam warm houden.

In het huidige Zuid-Korea heeft ruim 90% van de huizen vloerverwarming. Dit is iets wat ook in Nederland gepropageerd kan worden.

Waarom voor een vloerverwarming kiezen

Het is, zoals hierboven al vermeld, aangetoond dat vloerverwarming veel efficiënter dan conventionele radiatoren is. De voornaamste voordelen van vloerverwarming zijn onder meer een consistente warmteverdeling, een comfortabele verwarming ervaring, ruimte optimalisatie, ontwerp flexibiliteit en een verminderde stof circulatie.

Vloerverwarming voelt niet alleen bijzonder prettig onder je blote voeten aan in de koude seizoenen, maar dankzij hun hoge efficiëntie worden de energierekeningen er ook enorm door verlaagd. Het is daarbij echter belangrijk om op te merken dat de algehele effectiviteit van de isolatie van iemands huis de optimale verwarming prestaties ervan garandeert.

Niet alleen voor onder vloeren van steen of tegels

De hedendaagse vloerverwarmingen zijn compatibel met de meeste vloersystemen. Voor het beste resultaat heb je dus niet beslist een stevige vloerbedekking zoals steen of tegels nodig. Want met een polypipe verwarmingsoplossing kan vloerverwarming ook met vinyl, tapijt, laminaat of hout gecombineerd worden.

Kamers met massieve vloeren zullen de warmte echter langer vasthouden dan tapijten.

De twee soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarming: de droge of elektrische systemen en de natte of water gebaseerde systemen. De natte vloerverwarmingssystemen bestaan uit meerlagenbuizen. Dit systeem maakt gebruik van het warme water uit een CV-installatie.

De droge vloerverwarmingssystemen zijn in de vorm van speciale verwarmingskabels verkrijgbaar, die losjes tot lintkabels en verwarmingsfolies geweven zijn. Deze elektrische linten worden uitgespreid en met elkaar verbonden, voordat ze uiteindelijk op de netvoeding aangesloten worden en uiteraard een thermostaat voor de temperatuurregeling.

De installatie van een vloerverwarming

Hoewel de droge vloerverwarmingssystemen aanzienlijk eenvoudiger te installeren zijn, zijn ze tamelijk arbeidsintensief en vereisen ze daarnaast een complexe planning. De natte systemen zijn nog lastiger te plaatsen en vereisen daarom de inzet van montage specialisten. Een professionele installateur zal immers op uiterst belangrijke details letten, zoals de ketelcapaciteit, klepbediening en ingestelde timers.

Je zult bovendien, als je zelf het elektrische systeem van een droogbouw vloerverwarming systeem installeert, een gekwalificeerd elektricien moeten inhuren om de kabels op het elektriciteitsnet aan te sluiten. In het geval van een natbouw vloerverwarming systeem heb je absoluut de expertise van een professional nodig om de installatie voor jou vakkundig te laten verrichten.

Een schonere en slimmere manier om je huis of kantoor te verwarmen.

We eindigen dit artikel met de conclusie dat vloerverwarmingssystemen tal van voordelen hebben voor alle woningen en kantoren in Deventer en omstreken. Het is zowel super comfortabel als je met blote voeten over de vloer loopt en maakt daarnaast prettig kostbare ruimte vrij omdat er geen radiatoren meer in de buurt zijn.

Dankzij de verbeteringen in de eigentijdse verwarmingstechnologieën is het ook nog eens behoorlijk kostenefficiënt. Dus waarom zou jij ook niet overwegen om jouw kantoor of woning van vloerverwarming te voorzien? Informeer vrijblijvend voor meer informatie of een offerte bij Geraerds in Deventer.

Plaats een reactie

16 − 5 =