Deventer rivierklei

Toen Lebuinus 1250 jaar geleden de oversteek over de IJssel maakte en de stad Daventria stichtte liep hij er al overheen; de Deventer klei. Deze klei vertelt  bij uitstek de geschiedenis van onze prachtige Hanzestad. Aan de hand van deze klei, in combinatie met archieffoto’s gaat keramist en beeldend kunstenaar Mechtild Paauwe iets bijzonders doen; beiden worden in workshops gebruikt om de geschiedenis te verbeelden van iconische panden zoals onder andere De Waag, de Munttoren en De Bergkerk. De gemaakte kunstwerken zullen na de workshop dan ook in het historische pand zelf tentoongesteld worden. Er zijn nog enkele plaatsen voor de workshop beschikbaar!

Kleien met Deventer rivierklei
Klei is eeuwenlang de basis geweest voor het huidige Deventer; voor het bouwen van huizen en wijken, het ontwikkelen van de stad en de groei van gewassen om de stad heen. Zo is er uiteindelijk de bruisende stad ontstaan die dit jaar haar 1250ste verjaardag viert. Historische gebouwen uit Deventer krijgen nu extra aandacht in de workshops van keramist en beeldend kunstenaar Mechtild Paauwe.

Iedereen uit Deventer en omstreken wordt uitgenodigd om zelf de handen uit de mouwen (en in de klei) te steken. In de workshop wordt lokale klei gebruikt om de geschiedenis van de historische panden te verbeelden. Om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen krijgen de cursisten niet alleen informatie over de panden, maar bijvoorbeeld ook foto’s van vroeger te zien. Hiervoor worden ook foto’s uit het Deventer Stadsarchief gebruikt. Vragen waar in de workshop mee gewerkt wordt zijn bijvoorbeeld; wie hebben er gewoond in het historische pand en wat is de geschiedenis van het gebouw? In totaal worden vijftien gebouwen onder de loep genomen. Niet alleen De Waag, maar bijvoorbeeld ook boekhandel Praamstra, Sociëteit “De Hereeniging”, De Rozijnenkorf en de oude stadsmuur worden belicht.

Workshop
De  korte cursus bestaat uit drie workshops die worden gegeven op  de woensdagen 11, 18 en 25 april. Hierbij is het mogelijk om het programma of in de middag (13.30 tot 16.00 uur) of in de avond (19.30 tot 22.00 uur) te volgen. Enige ervaring met klei is handig, maar niet vereist.

De gemaakte kunstwerken en de archieffoto zullen na afloop van de workshops in het desbetreffende historische pand geplaatst worden!

Plaats een reactie

8 − zeven =